Licenties worden verleend op bijvoorbeeld software, domeinnamen of een merk. Dat gebeurt vaak op basis van een licentieovereenkomst. Brengt uw organisatie licenties uit of bent u van plan om dit te doen? In deze blog leest u alle ins & outs over de licentieovereenkomst.
Meer lezenHet slagen van een overeenkomst is niet vanzelfsprekend. Daar is werk voor nodig. Niet alleen bij de sluiting van een contract, maar juist ook tijdens de verdere looptijd. Contractmanagement speelt daar een belangrijke rol in. In welke situaties contractmanagement essentieel is en hoe het bijdraagt aan het succes van contracten, bespreken we in deze blog.
Meer lezenIn de meeste overeenkomsten vindt u een beding dat bepaalt welk (nationaal) recht op de overeenkomst van toepassing is. Een belangrijk beding met grote impact op de uitleg van de overeenkomst. Wat houdt het toepasselijk recht nu precies in, wat is het juridische belang ervan en wat gebeurt er als u geen rechtskeuzebeding in een contract opneemt?
Meer lezenTussen bepalingen in een contract kunnen onderlinge tegenstrijdigheden ontstaan. Bestaat een overeenkomt uit verschillende documenten, zoals een raamovereenkomst, SLA, inkoopvoorwaarden en diverse bijlagen? Dan zijn tegenstrijdigheden bijna onvermijdelijk. In dat geval wordt vaak een rangorderegeling opgenomen. Wat houdt deze regeling nu precies in en wat zijn de voor- en nadelen?
Meer lezenLeveranciers en opdrachtgevers die actief bezig zijn met contractmanagement, blijken in de praktijk het succes van contracten significant te bevorderen. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder contractmanagement en hoe is dit vakgebied ontstaan?
Meer lezenVaak wordt bij IT-dienstverlening ook een Service Level Agreement (SLA) gesloten. In een SLA wordt met behulp van KPI’s de kwaliteit van de dienstverlening meetbaar gemaakt. Voor afnemers is het heel relevant wat er gebeurt als die KPI’s niet gehaald worden. Heeft u dan recht op schadevergoeding of kunt u alleen aanspraak maken op service credits?
Meer lezenICT-recht is een specialistisch rechtsgebied met eigen, specifieke regels. Heel relevant voor ICT-professionals, contractmanagers en inkopers, maar ook voor rechtenstudenten. Daarom verzorgden de docenten van Legalz Opleidingen onlangs een crash course ICT-recht voor de Juridische Faculteitsvereniging Rotterdam (JFR). De hand-outs delen we hier, omdat ze ook u inzicht geven in het vakgebied ICT-recht anno nu en de ontstaansgeschiedenis ervan.
Meer lezenKrijgt u regelmatig een ICT-contract of SLA onder ogen? Of onderhandelt u over de voorwaarden? Dan is kennis hierover onmisbaar. Maar waarom eigenlijk? We vragen het Robert Grandia, onze trainer op het gebied van contracten, SLA’s, SaaS en meer.
Meer lezenEen contract vormt de basis van opdrachten en samenwerkingen. Dat is een feit. Toch is een contract alleen vaak niet genoeg. Zo kunnen interpretaties van de tekst verschillen of worden er nieuwe afspraken gedurende de looptijd van het contract gemaakt. Al die informatie is essentieel voor een goed begrip van de verwachtingen die partijen op grond van de overeenkomst mogen hebben. Daarom adviseren we om voor alle contracten van enige omvang of belang een contractdossier aan te leggen.
Meer lezenICT-projecten falen geregeld. Zeker als er sprake is van een complex of omvangrijk project. Denk aan een bedrijfskritische applicatie of nieuwe infrastructuur. Wie krijgt bij falen vaak de schuld? Juist, het ICT-contract. Dat kunt u voorkomen door in ieder geval rekening te houden met 5 essentiële topics.
Meer lezenVrijwel iedereen neemt software af uit de cloud. Eenvoudiger en goedkoper dan software in eigen beheer. Tegelijkertijd ook riskanter. U legt de beschikbaarheid, continuïteit, het intellectueel eigendom en onderhoud in handen van een derde partij. Deze 3 risico’s wilt u dan ook vooraf afdekken in een contract.
Meer lezenDe NLdigital Voorwaarden worden veel gebruikt in de ICT-branche. Maakt uw organisatie ook gebruik van deze voorwaarden of krijgt u ze geregeld voorgeschoteld door een leverancier? Dan is het goed om deze Voorwaarden door en door te kennen. In deze blog nemen we een vijftal bepalingen onder de loep.
Meer lezenEr wordt een datalek ontdekt binnen uw organisatie. Persoonsgegevens liggen op straat of zijn tijdelijk onbedoeld benaderbaar voor derden. Wat nu? Met dit stappenplan bent u er klaar voor: zowel voor, tijdens als na een datalek weet u wat u moet doen.
Meer lezenPentesten worden ingezet om kwetsbaarheden in een computersysteem te vinden. Goed om te weten! Toch? In de praktijk brengen pentesten onverwachte risico’s met zich mee. Een opsomming van die risico’s en de belangrijkste tegenmaatregelen.
Meer lezenAlle grote ICT-projecten hebben er één: een Service Level Agreement (SLA). Onmisbaar als leidraad voor goede communicatie en kwaliteitsbewaking. Tegelijkertijd leven er veel vragen over dit onmisbare document. Welke topics neem je erin op en hoe implementeer je een SLA eigenlijk?
Meer lezenAgile is een populaire ontwikkelmethode. Met vaak een hogere klanttevredenheid als resultaat, omdat de klant veel nauwer betrokken is bij het ontwikkelproces. Tegelijkertijd brengt het een zware zorgplicht voor ICT-leveranciers met zich mee. Een afnemer moet namelijk wel voldoende deskundig zijn om deze methode toe te kunnen passen.
Meer lezenCloud is een succesvol model en razendsnel geadopteerd door velen. Tegelijkertijd hebben onbeschikbaarheid, discontinuïteit en faillissement een grotere impact dan bij traditionele on-premise software. Hoe zorgt u voor continuïteit in de cloud?
Meer lezenAfscheid nemen van een ICT-leverancier. Niet eenvoudig. Zeker niet bij grote(re) contracten. De kans is groot dat u stuit op weerstand in de vorm van hoge kosten en vertragingen. Daar zit u niet op te wachten. Gelukkig bestaat er ook een eenvoudigere manier om afscheid te nemen, mits u de juiste voorbereidingen treft.
Meer lezenGaat u een software- of SaaS-contract sluiten? Dan wilt u zekerheid. Dat het contract goed is én dat alle essentiële topics erin staan. Niet alleen de algemene zaken, maar juist ook de voor software specifieke onderwerpen. Denk aan een acceptatietest, releasebeleid en licentiemodel. Daarom hebben we een checklist opgesteld, waarmee u het contract zelf kunt beoordelen.
Meer lezenEen raamcontract is iets groots. Het is hét kader voor onderliggende overeenkomsten en wordt vaak gesloten door grote organisaties die veel zakendoen met (dezelfde) leverancier(s). Wilt u zelf aan de slag met een raamcontract?
Meer lezen