Wat is een licentieovereenkomst?

Licenties worden verleend op bijvoorbeeld software, domeinnamen of een merk. Dat gebeurt vaak op basis van een licentieovereenkomst. Brengt uw organisatie licenties uit of bent u van plan om dit te doen? In deze blog leest u alle ins & outs over de licentieovereenkomst.

De licentieovereenkomst

Als een derde partij de intellectuele eigendomsrechten op bijvoorbeeld een merk, octrooi of software van een organisatie mag gebruiken, dan spreken we van een licentie (een recht op gebruik).

De ene partij noemen we de licentiegever en de andere partij de licentienemer. Het gebruiksrecht met bijbehorende voorwaarden wordt vastgelegd in een licentieovereenkomst.

Zowel zakelijk als privé sluit men geregeld licentieovereenkomsten. Denk aan het gebruik van toepassingen van Google of Microsoft.

Met een licentieovereenkomst beschermt een organisatie haar rechten en kan er eenvoudig worden opgetreden tegen misbruik ervan.

Verschillende soorten licentieovereenkomsten

Er zijn verschillende soorten licentieovereenkomsten. Hieronder lichten we de meest voorkomende vormen kort toe: van exclusief tot open.

Exclusieve licentie

Als de licentienemer als enige het recht krijgt voor gebruik of exploitatie van software, dan is er sprake van een exclusieve licentieovereenkomst. De exclusieve licentie mag niet verder verstrekt worden. Belangrijker nog: de licentiegever mag zelf ook geen gebruik van de software maken of deze exploiteren.

Wanneer u voor dit type licentieovereenkomst kiest?

Bij maatwerksoftware komt dit type overeenkomst geregeld voor.

Sole licentie

Als de licentiegever de intellectuele eigendomsrechten op de software zelf wil gebruiken of exploiteren, wordt er een sole licentieovereenkomst gesloten. Dit wordt ook wel een semi-exclusieve licentie genoemd. De licentie mag dan niet aan derden verleend worden, maar wel door de licentiegever zelf gebruikt of geëxploiteerd worden.

Niet-exclusieve licentie

Bij een niet-exclusieve licentieovereenkomst behoudt de licentiegever het recht om de licentie(s) ook aan andere partijen te verstrekken.

Open licentie

Tot slot is er de open licentie. Hierbij krijgt iedere geïnteresseerde partij licentierechten, mits deze de voorwaarden accepteert en akkoord gaat met de open licentieovereenkomst.

De inhoud van een licentieovereenkomst

In een licentieovereenkomst neemt u onder meer op:

  • de vorm van het contract: (niet-)exclusief, sole of open;

  • informatie over de licentiegever en -nemer;

  • het gebied waarop de licentie van toepassing is (geografisch, branche en productmatig);

  • de rechten en plichten van contractspartijen;

  • indien van toepassing opname van de licentie in octrooi- of merkenregister (niet verplicht, wel aanbevolen);

  • geheimhoudingsverplichting, vertrouwelijkheid etc.;

  • de looptijd en wijze van beëindiging.

Betalen voor het gebruik van licenties

Er zijn verschillende vormen waarin de betaling voor het gebruik en/of de exploitatie van een licentie kan worden geregeld. De bekendste staan hieronder opgesomd:

  • Lump sum: de licentienemer betaalt een vastgesteld bedrag, periodiek of eenmalig.

  • Royalties: de licentienemer draagt een percentage van de omzet of winst of een bedrag per verkocht of geproduceerd product aan u af.

  • Mile-stone payments: de licentienemer betaalt enkel aan de licentiegever bij vooraf afgesproken gebeurtenissen, zoals bij bepaalde verkoop- of omzetdoelstellingen.

In de licentieovereenkomst legt u vast op welke manier de vergoeding wordt geregeld.

Doet u zaken met een partij in het buitenland?

Spreek dan vooraf af in welke valuta er betaald wordt, in welk land er wordt afgerekend (i.v.m. de hoogte van belastingen) en wie de belastingen betaalt.


Robert Grandia